Dennis Frie

- a couple of projects and pictures


Maxi Swift (danish)

Grundet ønsket om en god stabil platform til FPV-flyvning og HD-filmning blev en Maxi Swift købt julen 2010.
Med mulighed for en del payload og rimelig afslappede flyveegenskaber, virkede den som værende et fornuftigt fly at starte med. Der er mange andre gode muligheder i form af svævere, Skywalker eller andre mere traditionelle fly, men med ønsket om en flyvende vinge var Maxi swift'en et oplagt valg.

Af udstyr er blevet brugt følgende:

Da flyvet bliver brugt til FPV og HD-optagelser er følgende udstyr også monteret:

Det giver mulighed for en pæn stigning og på en god dag omkring 45 minutters flyvetid (med FPV grej ombord og tændt).

Som forsyningsspænding til FPV-udstyret, blev valgt at køre det hele på 5 volt. Med ønske om ikke at skulle have seperat batteri til FPV-grej er en stabil regulering af den ene eller den anden art nødvendig Valget stod mellem en (støjfri) lineær regulator eller en (Støjende) DC/DC converter. En lineær regulator vil med mit setup trække ca. 0.7 A mens en DC/DC converter vil trække omkring 0.3 A. Valget faldt derfor på en DC/DC converter. Antages en flyvetid på ca. 45 minutter giver dette teoretisk 3-4 minutters længere flyvetid. Om det er det værd? Det må være op til den enkelte at vurdere.
Som DC/DC regulator valgte jeg en billig turnigy UBEC 3A, da den næsten skulle være støjfri. Ifølge specifikationerne skal den levere 5 volt, men en hurtig måling viste omkring 5.3 volt. Lawmate TX'eren er lavet til at køre på 5-5.5 volt, hvilket passer fint. RCV922CAM kameraet skal derimod (ifølge producenten) have 3.3-5 volt. For at undgå problemer med et ustabilt kamera (ikke at jeg tror det ville give problemer når det sidder på et fly) har jeg valgt at sætte en standard diode foran, for lige at sænke spændingen til lidt under 5 volt. Det er ikke en perfekt løsning, men med et tab på ca. 0.1 watt i dioden (ca. 0.01 A ekstra belastning for batterierne), er det uden reel betydning.

For at minimere støj-problemer er alt modtager grej lagt i den ene side af flyet, alt sende-grej i den anden side af flyet og motor, regulator, UBEC osv. placeret i midten. Ledningerne er så vidt muligt trukket så inteferens undgås, og der er blevet brugt skærmet kabel til video-transmittering. Foran kamera og video TX er brugt et lowpass-filter (LC-filter), for at få en så stabil forsyningsspænding som muligt.

Can not show picture Can not show picture

Jeg havde lidt problemer med propellerne der foldede for langt bagover og satte sig fast i hinanden. En hurtig løsning blev et lille stykke EPP. Det skulle bare være en midlertidig løsning, men efter mange timer i luften virker det stadigvæk fremragende.

Can not show picture