Dennis Frie

- a couple of projects and pictures


Ekta Grande (DIY speakers)

Projektet begyndte i starten af januar 2009 og tog ca. 3 måneder.

For overskueligheden er det delt op i følgende dele:

Da dette er mit første højttaler-projekt nogensinde var ting som at skulle lave huller og nedsænkning til enhederne en af de ting som jeg måtte søge lidt oplysninger om. Nedsænkningen skulle selvfølgelig laves med en overfræser, men jeg var straks mere i tvivl om selve hullet. Jeg valgte at bruge overfræseren til det hele, og er blevet meget tilfreds meget tilfreds med resultatet. Det tager dog noget tid at få justeret størrelsen på hullerne + nedsænkningen, og derudover tager det selvfølgelig noget tid (Da jeg startede på projektet var det desværre -10 grader udenfor hvorfor jeg valgte noget af tiden at stå i et mindre skur med åndedrætsværn, briller høreværn osv. men hvis det på nogen måde er muligt, stå hellere udenfor. Både af helbredsmæssige årsager samt det svineri en overfræser laver. Der kommer støv over alt)
Træ-arbejde - side 1
Limning osv

Can not show picture

For at lave nedsænkningerne + hullerne til enhederne valgte jeg, at skrue overfræseren fast i en træplade og køre rundt om et metal-stykke der sættes fast i træ-stykket og centrum af det stykke træ hvori nedfræsningen ønskes.

Can not show picture

Som det kan ses på brættet til venstre blev der lavet en del test-huller for at finde den rigtige størrelse. Der er lavet en del flere "test" en der kan ses på billedet, men det er vist ikke nødvendigt at vise (ordentligt åndedræts-værn kan kraftigt anbefales).

Can not show picture

Da højttalerne bagtil er buede  skal afstivningerne naturligvis tilsvarende være buede. Om det kan laves på en lettere måde end med overfræseren skal jeg ikke kunne sige. Jeg valgte dog at lave dem vha. en skabelon og en såkaldt kopiring.

Can not show picture

Fronterne mere eller mindre færdige. Som det kan ses er der et pænt lag støv i hele værkstedet.

Can not show picture

Afstivningerne blev også lavet mere eller mindre færdige - der mangler blot at blive lavet huller i dem så lyden kan passere uhindret - men uden at give resonanser i kabinettets sider.

Can not show picture

Bagenden af højttaleren laves af 2 x 12 mm træ. Jeg valgte at bruge bordrundsaven til at save dem ud, idet jeg blot lod den hælde tilsvarende det bagerste stykke af afstiverne og kørte 2 stykker 12 mm igennem samtidig, hvilket gør at de passer så godt som perfekt.

Can not show picture

- lidt billeder af rodet.

Can not show picture Can not show picture

Næste side - Limning (limning af skelettet)